Bob Rock

Prodüktörler

Uzun zamandır yazmak istediğim(iz) ve bir şekilde ihmal ede ede üç yıl salladığımız dosya konusunda sıra. Rock Vault'un ilk dönemlerinin emektarlarından şu anda "Blogger Schizo" isimli sayfasında harikalar yaratan Özgür "Schizo" Özçınar ile taslak bir liste bile hazırlamıştık, ama olay uygulamaya taşınamadı. Bu defa masaya yatıracağımız konu ne tapındığımız albümler, ne bir tarzın kişisel evrimi ne de toplum psikolojisi...  Bu kez ameliyat masasına tapınarak dinlediğimiz müziğin ne geri plandaki isimlerini; prodüktör ve ses mühendislerini davet ediyoruz. Tarzı ile çığır açan, elinin değdiği gruplara ivme katan arka plandaki tüm müzik emekçilerine saygılarımızla...

Max Norman

Ozzy Osbourne, Megadeth, Savatage, Armored Saint, Death Angel ve Grim Reaper gibi farklı tarzda onlarca grubun kesişme noktası...  Londra'da Ridge Farm stüdyolarında harikalar yaratan Norman'ın sihrini görmek için Megadeth'in efsane albümlerine göz atmak yeterli, şu anda emekli olup piyasadan elini eteğini çekmiş olsa da yeri dolmayacak isimlerden. Hadi babacım son kez bir Megadeth'e el at; Mustaine'in kulaklarını bir çek de bitsin yılların çilesi!
 
Flemming Rasmussen

Danimarka'nın listelerimize gönderdiği tek isim. Son dönemde yeni nesil thrash metal grubu Evile ile çalışan Rasmussen efsanevi Metallica albümleri Ride the Lightning, Master of Puppets ve ... And Justice for All' a hayat veren isim. Morbid Angel, Blind Guardian ve Artillery'de Rasmussen sihrinden nasiplenen ilk aklıma gelen isimler.

Terry Date
İşte bir sihirbaz daha; öyle bir dehaki kendisi hem 80'lerin, hem 90'ların hem de 2000'lerin köşetaşı pek çok albümünde imzası var. Örnek mi istersiniz  Metal Church - Metal Church, Overkill - Years of Decay, Soundgarden - Badmotörfinger, Prong - Rude Awakening, Limp Bizkit - Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water (bence tarihin en aptal albüm ismidir) , Korn - See You On the Other Side, Soulfly - Dark Ages... yetmedi diyorsanız listeye tüm Pantera diskografisini dahil edin!

Bob Rock
Kabul bu adam tam bir para makinesi (öyle ki müzik sahnesine ilk adım attığı grubun adı Payola$) Metallica'nın yoldan çıkmasının da (!) yegane sebebi; fakat 90'lı yıllarda walkman çağını başlatan Black albümündeki kusursuz uyumu ve Load albümündeki delirtici gitar soundunu kim unutabilir?

Desmond Child

Bir bankamatik daha... Besteci ve prodüktör bu ismin neredeyse tüm eski dönem Bon Jovi, Kiss ve Aerosmith hitlerinin altında imzası var. Pop metal furyası şimdinin serseri gençliğine çekici gelmiyor kabul ama melankolik ve romantik albümlerde en sert delikanlıların bile dinlediği parçaların altında imzası olan bu isme kızacaksanız eğer 1999 yılında Rick Martin ve latin pop furyasını başımıza musallat etmesi için kızın. Son olarak biz susalım ve mikrofonu Steven Tyler ve Jon Bon Jovi'ye bırakalım;

Steven Tyler;

"İlk buluştuğumda bir saat içinde "Angel" ı yazdık, hayır palavra atmıyorum. Bu adam tek kelime ile dahi"

Jon Bon Jovi

"O bana parça yazmayı öğreten isimdir"

Kevin Shirley

Klasik rock alanında gedikli bir isimde Kevin Shirley. 1960 yılında Güney Afrika'da doğan Shirley ülkemizde Iron Maiden'ın Virtual IX rezaleti sonrası yaptığı çalışmalarla tanınsa da kendisi Rush, Aerosmith, Journey ve Led Zeppelin ile çalışmalar yapan bir isim. Şu sıralarda yeni Maiden çalışması için nöbette kendisi. Becerikli elleri dert görmesin diyoruz...

Rick Rubin

Şeytan ayrıntıda gizlidir derler; Rubin'in düsturu ise "şeytan basitlikte gizlidir" olmalı. Hepinizin ezbere bildiği Slayer şaheserlerinin yanında Metallica'nın geri dönüş albümü Death Magnetic, Trouble diskografisinin en nadide parçası Trouble, Danzig klasikleri ve Red Hot Chilli Peppers klasiği BloodSugarSexMagic onun imzasını taşıyor.
Scott Burns
Emekli olmasına rağmen bir dönemi, bir tarzı tek başına şekillendiren yegane sihirbaz... 90'lı yılların başında Florida, Morrisound stüdyolarında kaydedilen ve Scott Burns imzası taşıyan her albümü koşulsuz alırdık ve ne mutlu ki Burns bizi asla yanıltmadı. Bugün hala Florida death metali diye bir tarz konuşulup, ata gruplara saygı besleniyorsa bunda asla payı kendini bilgisayar programcılığına veren Scott Burns'e aittir. Onun yaratıcı dehasını ve grupları nasıl motive edebildiğini görmek için Sepultura'nın Schizophrenia ve Beneath the Remains albümleri arasındaki farka bakmak yeterli!
Andy Sneap
Yine arkadaşlarım kızıp üstüme atlayacak fakat heavy metal müziğin doğduğu topraklar nedensiz bir şekilde thrash metal adına çok kısır (bir keresinde İngiltere'den thrash grubu çıkmaz dediğimde Facebook'ta linç edilmiştim) 80'li yıllarda Onslaught ile beraber eski kıtanın yüz akları olan Sabbath'ın beyni Andy Sneap kariyerine ne mutlu ki prodüktör olarak devam etmeyi seçti ve bizi delişmen gitar rifflerinden mahrum bıraksa da imzasını taşıyan güzel albümler ile sevindirdi.
Colin Richardson
Çığır açan bir isim daha ... Carcass başyapıtı Heartwork, groove metal olayının başlangıcı sayılan Burn My Eyes ve son dönemin yükselen gruplarından Behemoth'un durdurulamaz çıkışını başlatan Evangelion albümlerinin altında Richardson imzası var. Her dönem akımlara yön veren tınıların mimarını saygıyla selamlıyoruz.

Tomas Skogsberg

Cam gibi ve cilalı prodüksiyonlar çoğu kişinin tercihi olsa da kirli ve vahşi prodüksiyonlarda şahsi favorim. Krili prodüksiyonlu albümlere aşıksanız Left Hand Path,Soulside Journey ve unutulmaz Wolverine Blues gönül telinizi titretecektir. İşte bu üç klasiğin arkasındaki isim Tomas Skogsberg.
Fredrik Nordstrom
İsveç death metalinin sembol ismi. Genç yaşlarda teknolojiye merak saran Nordstrom müzik merakını da işin içine katınca açtığı küçük stüdyo halen dünyayı etkileyen tarzın mabedi Fredman stüdyolarına dönüştü. Inflames, Soilwork, The Crown, Dark Tranquilty, Arch Enemy ve efsanevi At the Gates bu mabedden geçen isimlerden sadece bir kaçı.
Greg Fidelman
Listemizdeki en genç ismin burada bulunma sebebi son Slayer albümü World Painted Blood. Death Magnetic'de de beraber çalıştığı Rick Rubin ile öylesine canlı, öylesine başarılı bir işe imza atmış ki ilk dinlemede vurulmamak ve şapka çıkarmamak elde değil.

Peter Tägtgren

Yazı boyunca pek çok kez müzikal tarzı, belli bir dönemi şekillendirmekten bahsedip durduk. Şu sıralar 120 sakinden oluşan Pärlby köyünde yaşayan güzel insan Peter Tägtgren'de 90'ların ikinci yarısında metal müziğin ekstrem kanadına gerek müzisyen, gerekse de prodüktör olarak unutulmaz katklar verdi. Kendi projeleri Hypocrisy (özellikle ilk dönemleri) ve Pain ile kulaklarımızın pasını silen Tägtgren Marduk, Dark Funeral, Immortal, Dimmu Borgir, Children of Bodom, yeniden toparlanmasının ardından Destruction ve 2010 yılında Ironbound ile listeleri darmadağın edecek Overkill ile prodüksiyon hünerlerini bizlerden esirgemedi.

Tue Madsen

Yeni dönemin gözde isimlerinden biri daha... Genellikle modern soundlar yaratma konusunda uzman olan Madsen'in imzasını son dönem yayınlanan Sick of It All, ilk iki Mnemic, son Moonspell ve tüm Extomorf albümlerinde görmek mümkün.

Ross Robinson

Thrash metal grubu Detente'de gitar çalan Robinson'un mutfak kariyerinin başlangıcı inanması güç de olsa W.A.S.P. başyapıtı Crimson Idol. Malum albümde ses mühendisliği ile sektöre adım atan Robinson dünyada nu-metalin babası olarak tanınıyor. Slipknot, Korn, Soulfly, Norma Jean, Deftones, Machine Head, Sepultura, Soulfly ve The Cure Robinson sihrine başvuran isimlerden birkaçı... Üstat şu sıralar 2010 yılında yayınlanması beklenen Korn Covers ve Slovenyalı grup Siddharta albümleri ile meşgul.
Baran Şahin

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.