Various Artists hadisesine bir bakış...

Tiraji yüksek gazetelerden Hürriyet'in Cumartesi ekini karıştırıyorken orta sayfalarda uzunca liste gördüm. "Almanya Ne Okuyor?", "Türkiye & Amerika Gişe Hasılatları" vb. verilerin yanında "Yabancı Albümler" e de bakayım dedim. Liste aynen şöyleydi:

1. Various Artists - Reina 3
2. Zaz - Zaz
3. Various Artists - Uzun Yol Şarkıları
4. Various Artists - Sounds Of Anjelique Vol. 5
5. Haris Alexiou - I Agapi Tha Se Vrei Opou Kaina Si
6. Various Artists - Number One Hits 2011
7. Various Artists - Hillside Su Feel Good Vol. 2
8. Various Artists - Bosphorus Night 4 by Suat Ateşdağlı
9. Various Artists - Reina 2
10. Various Artists - Lounge 2011

Türkiye genelinde 21 ilde 103 mağazası bulunan D&R mağazalarından 4-10 Temmuz arası yapılan alışverişlerden ortaya çıkan bir tablo bu.

Bu listeye bakınca alışverişçilerin ne kadar karışık ve popüler(!) cd meraklısı olduğunu çıkartabiliyoruz.

Karışık cd sayesinde birçok sanatçı ve topluluğu öğrenebiliriz. Hatta içlerinden beğendiklerimizi yıllar boyunca takip de edebiliriz. Ama bu cd'ler adeta gazoz gibi. Kısa bir süre evinizde otomobilinizde dinliyorsunuz ve sonra bir de bakmışsınız ki aklınızdan bir dönem sonra uçmuş gitmiş. Kalıcılıktan söz ediyorum. Kalıcılık iyi sanat gerektirir. İyi sanatın farkına varmak için dinleti zenginliği lazım. Fırından çıkan ekmek misali her çıkan popüler karışık cd'ye atlayarak müzikal IQ'muzu geliştirecek olursak derinlere inmemiş oluruz.

Üstte genelleme yaptım, evet. Popüler karışık cd'lerin tamamı sanatsallıktan yoksun demeye getirmiyorum.

Herkesin müzik zevki, müziği satın alma alışkanlıkları ya da müziği tüketme alışkanlıkları farklı olsa da bu listeye bakınca dinleyicilerin biraz da kolaya kaçtıklarını hissediyorum. Sanki özellikle bir sanatçı ya da topluluğa bir yoğunlaşma derdi yok gibi. Çalsın da kim olduğu çok önemli değil gibisinden.

2011 yılında envayi tarzda birçok yabancı topluluk ve sanatçı albüm yaptı onlar nerede? D&R mağazalarına da kapsamsız diyemiyorsunuz, bir taraftan yerli listeye bakınca da bir tane Various Artists hadisesi yok. Yine popüler müzik sevdası var ama.

En çok satan en başarılı olarak adlandırılacaksa, başarıdan tek anladığımız sadece rakamlarsa bu albümler başarılı sayılacaktır. Mağazanın bu konuda payı büyük. Onlar gösterir, büyük çoğunlukta alır. Çünkü sunulan şeyin niceliği vardır.

Biz D&R'ı dayanak noktası kabul edersek ve de onların bu tarz satış politikalarını bir kenara koyalım dersek, hedeflenen müzik dinleyicisi sadece bu müziklerden zevk almakla yetiniyorsa, fazla nitelik aranmayan müzik alışverişlerine karşı bir çeki düzen vermenin zamanı çoktan gelmişte geçiyordur diyebilirim.

Özgür Özçınar

6 comments

  1. erhanhergun@hotmail.com'
    everyday 18 Temmuz, 2011 at 14:49 Cevapla

    Yazara kesinlikle katılıyorum. İnsanların böyle genel bir sürü alışkanlıklarından etkilenmesi gibi bir refleksi olduğunu düşünüyorum. Listelere birincilere ikincilere aldanmayın. Kulağınıza hangi tını hangi söz güzel geliyor ise ona yönelin diyorum naçizane. Magazin müzik eklerinde yazan popülist yazılardan çok öte çok daha samimi buldum. Tebrikler Özgür Özçınar

  2. Hasan Başaran 18 Temmuz, 2011 at 18:34 Cevapla

    Yazarın zihnine sağlık, değerlendirmeler ve tespitler gayet güzel. Öteden beri bilinli tüketici gibi bilinçli dinleyici şart diyoruz da, bilinçli satıcıya ve bilinçli medyaya da ihtiyacımız olduğu ortada.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.