Öncelikle selamlar, hayat nasıl gidiyor?
Lale: Bu kadar sapkınlığın içinde olması gerektiği gibi gitmesine çalışıyoruz. Sizin nasıl gidiyor? 🙂
Grubun kuruluşuna dair okuduklarımda farklı vokalist ile yola çıkılmasının planlandığı ve Lale'nin aslında davulda düşünüldüğü yazıyor. Her şey planlandığı gibi işleseydi mikrofonda kim olacaktı ve Cosmic Wings müziği nasıl etkilenecekti?
Baki: Evet ilk planlarımız bahsettiğiniz gibiydi, fakat Lale'nin yoğun temposundan dolayı davul için başka arayışlara geçildi ve Barış bize katıldı, orijinal kadroda Tarkan vokalleri üstlenmişti.
Barış: Ben gruba girdikten sonra Tarkan’ın gitar vokal yaptığı uzun bir süreç geçirdik. hatta çok kısıtlı imkanlarla (2 mikrofon ve bir ses kartıyla) ilk kayıtlarımızı yaptık. daha sonra bir süre ara vermek durumunda kaldık. Yaklaşık 2 sene sonra tekrar başladığımızda Lale vokal olarak geri döndü ve bugünkü halini aldı grup.
Baki: Lale şarkılara daha "soulful" bir vokal katıyor, müziğin sertliği ile güzel bir denge kuruyor. Ana söz yazarı da olduğu için belki Lale olmasaydı her şey daha yavaş ilerlerdi.
Lale: Aslında Tarkan'ın Mid'li vokallerini bu parçalarla çok güzel olabilirdi ama kendisi başta olmak üzere çocuklar beni uygun gördüler, kısmet diyoruz.
Konserlerde gördüğüm bir hususa dair fikrinizi sormadan geçemeyeceğim. Rock'n'roll hayranları, jazz dinleyicileri, şeytancı metalcileri sorunsuzca aynı sahnede buluşturup eğlendirebiliyorsunuz, bunun sırrı nedir?
Baki: Bir sır olduğunu düşünmüyorum, hem dinlemekten hem çalmaktan zevk aldığımız müziği yapıyoruz ve belki bu insanlara yansıyor, daha önce hiç düşünmemiştim.
Barış: Uzun zamandır başka gruplarla da olsa bir şekilde İstanbul "Underground" müziğinin içindeyiz. O zamanlardan bizleri tanıyan insanların "Bunlar neler yapıyormuş?" diye merak edip konserlere gelmesinin bu çeşitlilikte etkili olduğunu sanıyorum. Ayrıca şu günlerde iyice darlaşan müzik ortamında "True Believer" denebilecek insanların buralarda yapılan işlere sahip çıkıp, destek olmasının da etkisi var.
Lale: Özenli yapılmış gitar müziği her zaman ilgili kitleyi çeker.
Tarkan: Bence aslında bir sırrı yok, kendi adıma konuşayım; her tür müziği cok severek dinlerim, sadece Rock yada Metal değil, çocukluğumdan beri durum hep böyleydi. Bu tabiki yaptığımız müziğe de yansıyor. Örnek aldığımız gruplarda da aynı durum var. Budgie, Ufo, Early Judas Priest, Thin Lizzy... Bu gruplar sadece Heavy Rock/Metal gruplari değildi. Folk, Jazz, Blues hatta Soul ve Funk da vardi. Her tür birbirinden bağımsız ortaya çıkmadı ki zaten. Böyle bakış açısına sahip olan insanlarin müzik tarihini hiç bilmediklerini ve ilgilenmediklerini görebiliyorum. Sonuç olarak tam olması gerektiği gibi oluyor bizim konserler de; herkes gelebiliyor bizi dinlemeye ve bizi çok iyi hissettiriyor bu durum, doğru yolda olduğumuzu gösteriyor bize.
Peyote konseri sonrası dost sohbetlerinde masaya yatırdığımız bir diğer detay konserde kadın seyircinin çokluğu. Lale'den kaynaklı bir kadın dayanışması mı söz konusu? Konser açılışında "sizi kıllı terli erkeklerden kurtarmaya geldim" sözü gerçek mi olacak 😀
Tarkan: Tabi ki Lale'nin etkisi var bu durumda. Ayrıca çok True Metal görünmemesinin de genel durumu rahatlattığını düşünüyorum. Gerçi hiçbirimiz o kadar Metal görünmüyoruz.
Lale: Haha, şakaydı o! Kıllı terli erkekler canımız demek istiyorum da, konu dağılacak şimdi. Kadın seyirci çokluğu, Tarkan'ın dediği gibi sahnede Metal duracağız diye çok kasılmayışımızdan dolayı olabilir, evet. Ya da belki arkasına üç adamı almış ortada bağırıp duran bir kadını görmek hoşlarına gidiyor olabilir. Her şekilde, geliyor olmalarından dolayı mutluyum.
Cosmic Wings'in sahneyi en çok paylaşmak istediği grup kim?
Tarkan: Tabi ki klasik Hardrock/Metal gruplar olabilir. Mesela Priest, Ufo, Angel Witch, Pentagram. Yeni diyebilecegimiz gruplardan Sword, Witchcraft, Electric Citizen, Horisont ve Hypnos olabilir.
Baki: Yani bize ilham kaynağı olan eski gruplarla çok mümkün olmadığı için Witchcraft, The Sword gibi gruplarla aynı sahneyi paylaşmak keyifli olurdu. Bu gruplar aynı zamanda bizi motive eden ve ilham veren müzik icra ediyorlar.
Lale: Gerçekçi olmadığının farkındayım ama Phil Lynott'lı bir Thin Lizzy ile sahneyi paylaşmak muhteşem olabilirdi.
İki soru üst üste konserlerden bahsetmişken en unutulmaz konser anınızı dinlemek isterim. (diğer gruplar da sıralamaya dahil)
Barış: Davulculuk hayatımın çok uzun bir kısmını Punk gruplarında çalarak geçirdiğim için, unutulmaz konser anılarımın çoğunu çıkan kavgalardan ötürü bitmeyen konserler oluşturuyor. Hatta 3-4 sene önce Sanchos - The Ringo Jets konserinde bira şişelerinin havalarda uçuştuğu bir gecemiz olmuştu.
Tarkan: Çok anı var tabi ama en unutulmazı..? Ringo'nun İtalya turnesinde Hanabi Beach'te çalarken bikinili bir adamın sahnenin önünden geçmesini unutamıyorum mesela.
Lale: Of, o tangalı adam. Bu yaz yine Hanabi'de çalarsak gelir diye düşünüyorum. Konser anısı genellikle turnelerden çıkıyor ve yurt dışı turneleri genellikle bolca alkol ve şapşallık ihtiva ediyor. Burada anlatsak hoş olmaz.
İlk albüme gelen tepkilerden memnun musunuz? Ben ve pek çok arkadaşım 2016 listelerinde ilk albümünüze yer verdi. Yeraltı camiasında bu kadar sevilmeniz ve sahiplenilmenizin sırrı nedir?
Baki: Albümü biz yaptık. "Biz yaptık" derken demek istediğim, hem finansal açıdan, hem de arkadaşlarımızla beraber, miks ve mastering dahil olmak üzere olan bir prodüksiyondan bahsediyorum. Albüm ilk çıktığında bir beklentimiz yoktu, en kötü demo olarak kullanırız diye düşündük. Dolayısıyla bu durumda herhangi bir tepki ve yorum çok tatmin edici.
Tarkan: Ben şahsen gelen tepkilerden memnunum, açıkçası ilk albümde bu kadar olumlu tepki beklemiyordum. Sır? Bazı kişiler trendy olmayan zamansız Heavy Rock dinlemeyi özlemiş olabilirler mi?
Barış: Albüme gelen tepkilerden memnunuz. Hatta arada bizi çok şaşırtan şeyler de görebiliyoruz. Geçenlerde Youtube’da gezinirken Rus olduğunu tahmin ettiğimiz çocukların Red Moon’u coverladıklarını gördüm, gruba haber verdiğim zaman hepimiz ufak çaplı bir şok yaşadık.
Cosmic Wings özelinde ve genel olarak müzikal esin kaynaklarınız neler?
Tarkan: Ben neredeyse hepsini saymış oldum galiba.
Lale: Evet Tarkan yine gruplarda listeyi serdiği için ekstradan fantastik edebiyat kitaplarını ekleyebilirim sadece.
2016 gerek konserler, gerek albümler, gerekse de yayınlar açısında yeraltı sahnesi adına son derece bereketli bir sene idi. 2017'de bir önceki seneyi aratmayacak şekilde başladı. Bir anlamda ülke yaşanmaz hale geldikçe yeraltı sahnesi coşuyor. Sizce bir anlamda ikinci 90'ları yaşatan bu bereketin sırrı nedir?
Lale: Yabancı gruplar -doğal olarak- korkudan ellerini ayaklarını buralardan çekince gözler üzerimize çevrildi desek çok da kabalaşmadan konuyu toparlamış oluruz.
Bu arada The Ringo Jets kayıtlara başladı. Yeni tınıları ne zaman duyacağız?
Lale: Mayıs-Haziran gibi diye umuyoruz. Biliyorsunuz Türkiye'de belli bir plana bağlı kalmak çok ama çok zor.
Gelecek Cosmic Wings cephesinde neler getirecek?
Tarkan: EP kaydetme planlarımız var. Discover devam edecek, birkac cover parça daha yapabiliriz tekrar. Bu arada konserler devam edecek.
Müziğe dair en sevdiğim şeylerden biri sevdiğim müzisyenlerin ve yazarların listelerini öğrenmek. Bu kapsamda Cosmic Wings tayfası 2016 yılında neler dinledi?
Lale: Sahneyi paylaşmak istediğimiz grupları dinledik yine. Yukarıdaki koca liste size durumu açıklıyordur.
Şarkı sözleri ve birkaç röportajda cümlelerinin bilim kurgu ve sci-fi sevginizi alenen açığa vuruyor. Merak ettiğim çizgi romanlarla aranız nasıl? Grup isminden yola çıkarak Cosmic Wings kaleminden bir Silver Surfer hikayesi dinlemek isterim mesela.
Baki: Haha, ilginç bir fikir. Ben açıkçası bizim hayal gücümüze ve fantastik edebiyat sevgimize güvenerek hep yeni materyal üretmeyi tercih ederim.
Lale: Hahah belli olmaz, çıka da bilir tabi. Çizgi romanlarla aram haddinden fazla iyi diyebiliriz. İnternetten takip ettiğim en az yüz tane seri var ve onları cep telefonumun küçücük ekranından takip edebilecek kadar sapkın bir noktadayım.
Boş zamanlarında grup üyeleri neler yapar?
Baki: Genelde Pc, Konsol oyunları ve Magic the Gathering isimli bir stratejik kart oyunu oynayarak boş vaktimi geçiriyorum.
Tarkan: Ben boş vakitlerimde Skateboard yapıyorum.
Lale: Boş vakit bulursam eğer çizim yapıyorum fakat genelde boş bir ara bulduğumda yaptığım ilk iş yatarak duvara bakmak oluyor. Sanıyorum sosyal bir insan değilim kendi cevabımdan bunu anlıyorum.
Takas Pazarı koleksiyoncular tarafından oluşturulmuş; sonrasında fanzin ve konser organizasyonlarına bulaşmış bir oluşum. Sizler iyi birer koleksiyoncu musunuz? Müziğin dijital format ile yayılmasına dair fikirleriniz nedir?
Lale: Koleksiyonculara çok saygı duyuyorum ve paylaşma modunda oldukları zaman koleksiyonlarına bakmaya bayılıyorum fakat kendim bunu asgari düzeyde yapmaya çalışıyorum. Zira, biriktirmek artık kaçınmak istediğim bir durum. Plak toplamak ise bence farklı. Koleksiyon olarak görmüyorum. Müzik dinliyorum ve dinleyebilmek için plağını almam gerek diye düşünüyorum.
Dijitali ise dışarıda müzik dinleyebilmek adına çok kullanışlı buluyorum. Ayrıca endüstrinin yayılmasını bambaşka bir boyuta taşıdı ama üzerine münazaraya girsek fazla uzun sürer.
Benim sorularım bu kadar. Son olarak berbat ve boğucu ülke gündeminde, iş hayatı döngüsünde müziğiniz ile rutine anlam kattığınız için çok teşekkürler. Son sözler için sahne sizin.
Bizler teşekkür ederiz. 🙂