Dreamtone

Dreamtone

Rock Vault: Grup müzikal yolculuğuna Exoterm ismi ile başlıyor, Dreamtone ismin seçme ve kullanma sebebiniz bu ismi kullanan başka bir grup oluşumu yoksa bu ismin müziğinizi tam yansıtmayışı mı?

DOĞANALP@DREAMTONE: Aslında başka bir grup olmasından ziyade, müzikal olarak bizi memnun etmemesiydi bu değişikliğin sebebi. şu an ki yaptığımız türü icra edeceğimizi elbette ki tahmin etmiyorduk ama bizleri bir şey bu yöne itiyordu devamlı. Exotherm ismi ise cayır cayır gitarların olduğu bir thrash grubunu andırıyor. Biz böyle değiliz, olmak ta istemedik. Değişikliğin sebebi budur temelde.

Öncellikle Tavanarası Productions ile yaptığınız anlaşma için tebrikler. Bana Tavanarası Productions hakkında bilgi verirmisin? Bana firma daha çok yurt dışında fazlaca örneğini gördüğüm grupların kendi eselerini yayınlamak için açtığı küçük bağımsız firmaları hatırlattı?

EFE@DREAMTONE (E): Teşekkürler. Tavanarası Medya fikri ilk başlarda Oganalp, Onur ve benim bir tasarım şirketi kurmaya karar vermemizle ortaya çıktı. Daha sonra Sojourn albümüyle ilgili yurtdışından istediğimiz şekilde bir gelişme elde edemeyince, biraz da kontrolün bizde olması isteğinin itelemesi ile şirket bünyesine yapımcılık ünvanını da katmaya karar verdik, yani Tavanarası aslında bizim kendi firmamız. Sadece grubu bu bünyeye katma konusunda düşünceliydik ve sonunda kattık. Böylece tasarım firması fikrini geliştirip daha kapsamlı bir firma kurulumuna gitme kararı aldındı ve şu an tasarım, yapımcılık ve yayınevi alanları altında faaliyetimizi sürdürüyoruz.

Eğer öyleyse ilerki yıllarda başka grupların albümlerini basma planınız var mı?

E: Şu an için geleceğe yönelik oldukça fazla planımız var. Belki de gereğinden fazla :).

Grup özenli kapak çalışmaları ile dikkat çekiyor, artworklerinizi ve sayfa tasarımınız kim hazırlıyor?

E: Sojourn albümünün kapak ve kitapçık illüstrasyonlarını Kerem Beyit hazırladı. Unforeseen Reflections ve Pandemonium kapaklarını ise Abdülkadir Yıldırım hazırlamıştı. Grubun tasarım ile ilgili diğer işlerini ise ben hazırlıyorum..

Genelde grup elemanlarının ortak zevklerini proggressive rock grupları oluştursa da thrash, black, funk, 80 lerin pop grupları gibi çeşitlilikte mevcut, ilerleyen yıllarda grup bu farklı yelpazaeye yayılan etkileri bir şekilde Dreamtone müziğine yedirecek mi?

EMRECAN@DREAMTONE (EC): Diğer müzik gruplarında da rastlanabileceği gibi, zamanla dinlediğimiz türlerin yaptığımız müzik içerisinde kendilerini belli etmeleri kaçınılmaz. Bundan ne ölçüde kaçınırız ya da buna ne ölçüde sığınırız, şimdiden bir şey söylemek zor. Bu etkileşimi yeni çalışmalarımız bittikçe, hep beraber görüp değerlendireceğiz.

Bunun yanında konsept albüm gibi yapılması her yiğidin harcı olmayan bir işe imza attığınız için öncellikle tebrikler. Pek çok grup konsept albüm yapıyoruz iddiası ile ortaya çıkar ve genelde bu içi doldurulmamış bir iddia olarak kalır, fakat “Sojourn” (henüz masteringi yapılmış versiyonunu dilemesem de- böyle değil, gerek seçilen tema gerekse de Shadow Gallery’den Gary Wehrkamp’ın anlatıcı olarak katılımı ve hikayeyi özetleyişi ile bu iddianın altını dolduruyor. “Sojourn” da işlene hikaye bana Spawn’ı hatırlattı. Bunun yanında başarılı kapak çalışmalarında da bir Mc Farlane etkisi söz konusu... Spawn ve onun yaratıcısı dahi çocuk Todd Mc Farlane ile aranız nasıl?

E: Düşüncelerin için teşekkürler. Kapak konseptini Kerem Beyit ile beraber oluşturmuştuk ama Kerem Beyit çizgi roman kökenli bir çizer olduğundan, tarzının Mc Farlane’den etkilenmiş olması mümkündür. Kendi çizim stiline, çalışması süresince karışmadık. Hikayenin Spawn’a benzeyip benzemediğini hatırladığımızı söyleyemem, zaten bizde pek Spawn fanı da yok .

Hazy Hill’den beri yurt dışına ciddi anlamda eğilen iki grup aklıma geliyor. Bunlardan ilki yurtdışında Türkiye deyince akla gelen Cenotaph, ikincisi de sizsiniz. Tüm bu çalışma ve emeğin neticesinde Dreamtone’un müzikal hedefleri nelerdir?

EC: Herhangi başka bir gruptan farksız; Gidebildiğimiz en uç noktaya kadar gitmek .

Ülkemizdeki heavy metal basınına ve web zinelara bakışınız nedir? Şahsi, fikrim gereği Dreamtone’a gereken ilginin gösterilmediğini düşünüyorum, son derece sıradan grupların basit kadro değişikliklerine sayfa sayfa yer verilirken sizin ıris Mavraki ile yaptığınız çalışmalar doğru düzün popüler sayılacak sitelerde yer bile almadı. Bu konuda söylemek istedikleriniz var mı?

EC: Oganalp’in bir dergide çalışması haricinde piyasa ile pek içli dışlı olduğumuz söylenemez. İnsanların kendi dergileri, siteleri ya da programlarında kimden ya da neden bahsedecekleri kendi takdirleridir ve bizim bu konuda söyleyebileceğimiz herhangi bir şey yok.

Iris Mavraki, Gary Wehrkamp ve Jim Brick gibi önemli isimler ile grubun yolu nasıl kesişti?

E: Oganalp’in dergide çalışması sayesinde yurtdışı ile olan diyalogları oldukça iyi. Bu isimler ile çalışmamız da bu diyaloglar sayesinde gerçekleşti.

Pek fazla konser veren bir grup değilsiniz ve Rock İstanbul harici herhangi bir İstanbul konserinizi hatırlamıyorum. Bunun belli bir sebebi var mı? Bunun yanında bana bir Dreamtone konserini tarif edermisiniz?

EC: Durmadan konsere çıkmaktan pek hoşlanmıyoruz çünkü devamlı göz önünde olmaktan hoşlanan bir grup değiliz. öte yandan, yoğun hayatları olan insanlarız ve her zaman organizasyonlar ile uygun tarihlerimiz örtüşmüyor. Tabi bir de her organizasyon ile olumlu bir sonuca gidemememiz var. Bir Dreamtone konseri bizim açımızdan bir saatlik eğlence ve beş saatlik çile olarak değerlendirilebilir. Konser günlerinin bitiminde, genellikle dayak yemiş gibi oluyoruz. Ama eğlenceli, kesinlikle eğlenceli. Bir de dinleyicilere sormak lazım aslında ...

Unutamadığınız bir içki anınızı bize anlatır mısınız?

E: Anlatabiliriz tabii... Çok içki içmekten hoşlanmayan bir insan olan Oganalp, senesi lazım olmayan bir yılbaşı gecesi, benim bir bar programımda, önceden içtiği 7-8 biranın üstüne 11 bardak vişne suyu içmişti. En son insanlarla halay çekip, etrafa gülücükler saçarken ve boş bir sahnenin önünde, sahnedekileri alkışlayıp (!) dans ederken anladık ki o bardaktakiler sadece vişne suyu değilmiş :).

Grup dışında neler ile uğraşıyorsunuz? Tüm elemanlarda bir anime ve çizgiroman tukusu göze çarpıyor.

EC: Tasarım şirketi, plak şirketi, dergi, kısa film çalışmaları, çizim, müzik, edebiyat, mimari tasarım, enstrüman dersleri, klüp yönetimleri vs. (bu liste baya uzun).
Aslında Onur anime sevmez, çılgın Korsan Jack hastasıdır. Bir de Nightmare Before Christmas var tabii. Burak için de benzer bir durum söz konusu, bu konular ile pek ilgili değildir. çizgi roman için de hepimizin takip ettiği söylenemez ama genel olarak çizim ve tasarım tabanlı şeylere ilgimiz var. Ben ve Oganalp özellikle uzak doğu anime kültürüne ilgi duyuyoruz ve Oganalp bilim kurgu animelerinin delisidir.

Son olarak sizlerin eklemek istedikleriniz neler?

E: Röportaj için teşekkürler! Bizimle diyaloğa geçmek isteyen herkese e-postamız açık.

dreamtone@dreamtone.net

Baran Şahin

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.